Αρνητικός ο Μοσκοβισί στον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από το φροντιστήριο Επιλογή στη Νέα Ερυθραία

Book_and_Glasses-epilogi-edu.gr
15 Συμβουλές για ταχύτερο και αποτελεσματικότερο διάβασμα από το φροντιστήριο Επιλογή στη Νέα Ερυθραία
13/10/2015
panelladikes-epilogi-edu
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2016: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ (από το φροντιστήριο Επιλογή στη Νέα Ερυθραία)
30/11/2015
Εμφάνιση όλων

Αρνητικός ο Μοσκοβισί στον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από το φροντιστήριο Επιλογή στη Νέα Ερυθραία

epilogi-edu.gr-FPA-stin-ekpaideusi
epilogi-edu.gr-FPA-stin-ekpaideusi
Ξεκάθαρη απάντηση για το ενδεχόμενο να φορολογηθεί με κλιμακωτούς συντελεστές η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε νέα ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και καθιστά παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του με ημερομηνία 21/10/15 ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Αναγνωστοπούλου: Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο
«Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για κλιμακωτό ΦΠΑ από τους δανειστές. Η εξεύρεση του ισοδυνάμου είναι αρμοδιότητα του YΠΟΙΚ, όπως εξήγησε η ίδια, αλλά το υπ. Παιδείας μπορεί να πιέσει.
Αρχικά, πάντως, η αναπλ. υπουργός είπε: «Περιμένουμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ: 0%, 6% και 13%». Ερωτηθείσα για την απόρριψη της πρότασης αυτής από τους δανειστές, η ίδια απάντησε: «Θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση».
Η υπουργός αναγνώρισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Άδικος είναι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κυρίως όμως είναι άδικο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, γιατί είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού».
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ΦΠΑ ούτε εκεί, ούτε πουθενά.
Koυράκης: Η επιβολή του ΦΠΑ 23% θα στερήσει την εργασία από πολλούς εκπαιδευτικούς
«Οφείλει η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην επιβληθεί αυτός ο φόρος», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, σχολιάζοντας την επιμονή των εκπροσώπων δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε την παιδεία μορφωτικό αγαθό που, όπως επισήμανε, δεν πρέπει να φορολογείται, ενώ εκτιμά ότι πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικογένεια και αύξηση της ανεργίας.
«Δεν πρέπει να φορολογείται το μορφωτικό αγαθό, δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου εμπόδια και δεν πρέπει στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα. Και επιπλέον αυτή η επιβολή του 23% θα στερήσει την εργασία από πολλούς εκπαιδευτικούς, που θα αναγκαστούν να απολυθούν, θα κλείσουν ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια και θα χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.
πηγή: real.gr